Bokavslut Aug


Har bokfört alla mina utgifter och inkomster i Augusti månad.

Inkomster: 606kr
Utgifter: 19 535kr

Totalt: - 18 979

Det blev en tung månad. Tur att denna månad troligtvis/förhoppningsvis är ett undantag och att de kommande månaderna blir något billigare.


Alla bidrag är välkomna...

saker man saknar mindre mycket med england.


Vänstertrafiken, det är så muppigt när alla andra länder har höger.

Heltäckningsmattor, i alla rum, i alla engelska hem. typ. så jäkla osmidigt när man spiller...

Varmt och kallt vatten har varsin kran. Så jävla lökigt.

Det fruktansvärt dåliga avloppssytemet. Man vet aldrig om man kan lyckas få ner sina avkommor.
Allt regn, som kommer, när man minst anar det.
Och enkelfönster, som släpper in både regn, blåst och kyla.

tgi friday

ännu en vecka avklarad på nyjobbet. Det har varit stressigt den här veckan. Det blir underbart nästa vecka när hela teamet är tillbaka och vi kan börja på riktigt.
Idag hade jag kurs hela dagen. Det var ganska segt men nödvändigt, kommer nog ha nytta av dem. Har tre till i september. Jorran är här och besöker mig, fast hon är barar ute och svirar hela tiden. Själv sitter jag här hemma med negerbollar och råttatouille. Fast imorgon kanske jag ska våga mig ut och vara lite mer social. Viktor har ju flyttat ner nu också. Så det blir kul.
Hörs

mitt jobb



Att berätta vad jag gör nuförtiden är alltid problematiskt. Man kan alltid se en människas besvikelse/arrogans i ögonen och en falskhet i deras röster när de säger ”jaha, vad kul!”
När jag berättar att jag fått jobb på H&M i Stockholm antar de alltid att jag jobbar som ett butiksbiträde och undrar vafan jag flyttade till Stockholm för – när jag kan göra precis samma sak  i Östersund.  Om jag sedan försöker förklara att jag jobbar som inköpare, vet de inte vad det är och antar fortfarande att jag, som butiksbiträde, bestämmer vad som ska finnas i just den butiken jag jobbar i. Om jag anstränger mig ytterligare och förklarar att jag jobbar på huvudkontoret, designkontoret - bestämmer vad hela världens H&M kunder kommer att ha på sig - ser man istället en ny arrogans i personens ögon som säger ”försöker du skryta/ tror du att du är bättre än alla andra nu eller?”  man måste alltid ursäkta sig, släta över, underdriva lite när man berättar, speciellt för Östersundare, att man lyckats nå rätt många av sina livsmål redan.

Att jobba inom just mode är också problematiskt då det alltid ses som ytligt och oseriöst. Hade jag köpt in frigolitplattor till byggmax hade jag setts på ett helt annat sätt. Jobbar man inom mode och klädesindustrin ses man som korkad och – rätt meningslös. Visst, just mode, är en ganska irrelevant del av livets behov fast kläder är en nödvändighet och de flesta mår bra om de känner sig bekväma med sina kläder; vissa av den fysiska känslan, att kläderna är sköna, vissa av den estetiskt tilltalande känslan. Trots att mitt jobb till stor del är mode, handlar det allra mest om pengar, ekonomi. Att läsa sifferdiagram, analysera vad som säljer och förutspå hur många/stora kvantiteter av produkter jag tror att jag kan lura på mina kunder.

Varje måndag får vi ett tjockt häfte med Excel ”spred sheets” och diagram som visar hur bra/dåligt vi sålt den föregående veckan. Det visar exakt vilka produkter som fungerar bra och vilka som inte gör det. Vi går ner i detalj och ser exakt i vilka länder de funkar bra/dåligt, vi kan t.o.m se statistik i butiksnivå.

Säg exempelvis att de spräckliga, bruna badkalsongerna inte säljer i Danmark. Då handlar vårat jobb mycket om att se till att deras lager flyttas till ex. Polen där vi vet att de säsong efter säsong säljer som smör i solsken. (säljer smör verkligen i solsken?) uttrycket kanske är ”går åt” som smör i solsken förresten…

På tisdagar har vi ”kollektionsmöten”. Då planerar vi kommande säsonger, (just nu hösten 2012) och ser till att vi är ”on track” med alla beställningar och produktutvecklingar för den nuvarande säsongen. En veckas försening (eller egentligen bara någon dag) av en speciell produkt resulterar i sådana massiva förluster av pengar då H&M är ett sånt jävla stort företag. Jag är chockad över att de ger mig, en 22åring utan egentligen någon erfarenhet, ett sådant stort ansvar!

Varje torsdag har vi säljmöte med alla andra produktgrupper. Då analyserar vi och delar med oss om vilka produkter vi ska ta med oss till nästa säsong. Jag slås över hur likt utbudet är säsong efter säsong. Kunder är så dumma, för oftast är det precis samma produkter i butiken som förra året. Enda skillnaden är att de kommer med en extra ficka, annorlunda knapp eller i annan färgställning. - Ett trick som går hem varenda år. Jag har insett detta och allt oftare när jag är ute och shoppar inser jag att jag faktiskt redan har det här plagget hemma! Det är därför jag i stort sett inte shoppat på ett år. Ändå har jag så mycket kläder att jag aldrig, i skolan, behövde ha på mig samma klädesplagg två gånger på ett år. Sjukt? – Ja! Jag har helt enkelt shoppat tillräckligt genom åren att jag har samlat på mig den kompletta kollektionen av kläder som kedjorna lanserar varenda säsong.

Min avdelning på H&M har nyligen börjat producera skor. Förr sålde inte H&M skor men sedan de testkört den produktkategorin har det fungerat så oerhört bra att de valt att utveckla detta och satsa jättemycket pengar på just skor. Det är i grunden därför jag fick jobbet. För att mitt team inte kunde hantera den ett gigantiska ökaningen av skoutbudet.

Som inköpare är det otroligt viktigt att vara organiserad. Man jobbar hela tiden med tre säsonger samtidigt.
Att jag är ett ”neat freak” dvs. jag måste hela tiden ha kontroll, allt städat på sin speciella plats är därav perfekt. Att organisera, stoppa papper i pärmar, alfabetiskt anordna mappar och skriva ”att-göra-listor” är det bästa jag vet - vilket borde göra att jag kommer älska det här jobbet och förhoppningsvis bli väldigt bra på det.

På H&M delar man in tre år på 6 säsonger. Varje säsong har 5-6 ”block” med varsin kollektion av kläder så att kunden så ofta som möjligt ska se nyheter i butiken. Det gäller därför att fördela sin tilldelade budget på ett strategiskt sätt. Min sektion la t.ex. alldeles för mycket pengar på starten av säsongen vilket resulterade i extremt bra säljresultat - och champagne från huvudledningen - men samtidigt inga pengar kvar i sensommaren, ett utsålt lager, inga produkter i butiker, dålig försäljning, förlorade pengar och - ingen champagne! (Bästsäljande divisioner får faktiskt champagne av ”the head board”) Man analyserar alltså hela tiden senaste säsongen, följer upp och dubbelkollar att alla produktioner och leveranser är i tid för nuvarande säsong samt att produktutveckla, skicka ut designskisser till fabriker och förhandla priser.

H&M höjer aldrig sina priser. Vi håller på att utveckla en ny produkt som tidigare gått för 170kr. Tyvärr kan vi inte nå det låga priset den här gången och måste, för att gå med vinst, ta 200kr i butik. Detta är ju en sån liten skillnad men den snåla kunden vägrar då att köpa den produkten just för att det inte är något de skulle förvänta sig från H&M. I sådana tillfällen, när det inte skulle gå att förhandla till sig rätt pris och vi verkligen känner att vi måste få in den här produkten i butik, kan vi försöka få ett extremt bra pris på någon annan produkt istället - och på det sättet balansera inkomster och utgifter till målsättningen ändå.

Att sälja enligt plan är mycket viktigt. Man skulle kunna tänka sig att sälja extremt bra skulle vara bra för företaget. Detta resulterar dock istället i tomma lager, tomma butiker, förlorade kunder och i sin tur förlorade pengar. Att sälja dåligt är självklart dåligt, så det gäller alltid att ha balans, hålla sig enligt planen.

H&M har 16 produktionskontor runt om i världen. Det betyder att jag, någon gång i framtiden, har möjlighet att jobba utomlands i exempelvis Shang Hai, Italien eller Indien vilket alltid är positivt för en människa som jag - som lätt blir uttråkad. Att inköparna nu i september får åka på s.k. ”inspirationsresor” är också en av fördelarna med mitt jobb. Att, genom jobbet, få åka runt världen för att ta foton och köpa saker som ”inspirerar” en.

Jobbar man sig sedan upp ännu högre på företaget får man åka runt på modeveckorna och gå på modevisningar vilket för mig som är modeintresserad, är som för en konstälskare gå på en riktigt fantastisk utställning. Mode är för mig som konst. Något som värmer i hjärtat och själen ibland. Konstintresserade ses oftast för intellektuella och kulturella så varför ses inte modeintresserade på samma sätt?

Framtiden ser ljus ut nu. Dvs. om jag inte blir sparkad för att jag offentligt delar med mig av ”insider information” från ett av världens största företag.

Hörs

Notis: Det är inget fel med att vara butiksbiträde, det är bara det att jag alltid haft högre ambitioner, kämpat, ansträngt mig och utbildat mig för att nå mina mål. Jag som person har svårt att inte hela tiden känna mig duktig och perfekt. Mitt psyke får problem om jag inte är försäkrad över att jag konstant kan imponera på folk och att de förstår att jag aldrig misslyckas. En av mina mindre attraktiva personlighetsdrag antar jag.


söndagseftermiddag


Min mage är inte min vän idag. Fast jag behöver inte gå på toa lika ofta längre... jag är dock lite orolig att jag ska råka göra ner mig i Östlundh's ljusgråa soffa.

Jag känner mig så vuxen på något sätt. Sitter och försöker bota min vätskebrist, läser Svenska dagbladet - som jag av någon anledning fick i brevlådan igår och kollar på reprisen av sommarkrysset. Så svenskt på något sätt, så moget.

Jag måste dock försöka ta mig till sjöbergshallen för att handla mig lite ätbart snart.

wedding bells

Jag har öronvärk... så nu har jag stoppat in pennor i dem, i hopp om att det ska underlätta.

Imorgon ska jag sjunga på ett bröllop. Jag har inte varit på så många bröllop. Fast jag har konstaterat att jag älskar dem!

Jag ska gifta mig någon dag... fast det skulle ju vara endast för att få ha en extremt stor fest. Sen kan man ju alltid skilja sig. För vem vill egentligen ha en annan människa fastklistrad till sig själv för resten av livet?

Jag får svårt att andas av bara tanken.

Hörs

vad som händer på gransångarevägen...

  • Ett flertal gånger har jag möts av tre råddjur två meter utanför dörren när man ska gå till jobbet.
  • Mitt i natten, får jag alltför ofta, ett hastigt uppvaknande av att ett stort äpple ramlar ner på taket med en duns.
  • Jag kan plocka färska, svingoda plommon ifrån min farstubro.


Nu ska jag till jobbet och kl.9 har vi analysmöte angående förra säsongens försäljning.
hörs


klassiska screen shots


Detta är vad jag har sett ikväll, så fantastiskt jävla roligt!!! Är dessutom överlycklig över all bra svensk tv jag ska se i höst/vinter. "breaking news", "stjärnorna på slottet", "så mycket bättre" och imorse läste jag att det kommer tre nya säsonger av "solsidan". Det kan inte bli bättre.
Sprang 3km nyss och blev inte ens svettig. Jag verkar vara en naturbegåvning i springning, jag har ju inte rört på mig på två år... Eller så är jag bara så lätt att det inte finns något att bära på vilket underlättar när man springer. Hur som helst kändes det bra att vara hälsosam så det är kanske något jag ska börja utveckla till en vana.

Mitt jobb är fruktansvärt roligt. Igår la jag en order på 70 000 mössor - det känns ju ganska sjukt. Idag har vi haft både budget/säljmöte och kollektionsmöte inför sommaren 2012.

updates i det lilla hushållet


Målade en tavla igår... som ska inspirera mig till att bli en bra (bättre) människa...

Min nysydda anslagstavla som ska proppas med inspirerande saker.

Och världskartan hänger i köket. På den är det röda prickar på ställen jag ska se innan jag dör.


Nu ska jag upp till Ö-lund och betala hyran för augusti. 21 dagar försent. Fast hon verkade inte stressad över att få den i tid så det är nog lugnt.

hej



Min matlåda, fem dagar framåt... hmm... kanske blir trött på den rätten

Har upptäckt att det är sjukt gott att rippla honung i filen

på gransångarevägen dricker vi frukostjuicen ur vinglas

helg

Igår kom Vincent till Stockholm och hälsade på. Han har bara en vecka kvar nu tills han åker tillbaka till USA så jag, han, Petter och Brittany gick runt och turistade i Sthlm. Tyvärr kunde jag inte vara en guide eftersom jag inte vet ett endaste dugg om den här staden. Det är lite stressande faktiskt när London var som rinnande vatten.

Idag har jag hunnit med en massa bra saker, varit på ikea, köpt alla kläder jag la undan igår, handlat mat, sytt fast tyg på frigolitskivan, tvättat 5 tvättar, lagat lunchlådor till veckan, bakat negerbollar, betalat några räkningar och damsugit.

Imorgon börjar jag jobba på riktigt, då kommer iallafall en person från mitt team tillbaka på semestern så äntligen kan jag börja sätta mig in i projekten. En massa roliga möten kommer vi ha framöver då vi håller på att planera nästa hösts kollektioner. Just nu får vi in provexemplar för maj 2012. Det är ju helt sjukt igentligen.

Jag har världens största förkylningsblåsor, ont i halsen och i öronen och detta bådar inte gott inför nästa helg. Då ska jag ju sjunga! Måste äta en massa nyttigheter med vitaminer den här veckan... och sova!


Mitt liv har just börjat på riktigt.

Första dagen på jobbet var intressant och rolig. Först fick jag sitta i receptionen i en timma och vänta på att någon skulle komma och hämta mig. Det hade blivit ett missförstånd då jag trodde att jag började kl. 8 och de hade fått uppgifter om kl.9. Antar att det lätt blir så när HR har semester.

Sedan fick jag kolla runt lite i byggnaden, ta ett foto till mitt personalkort som gör att jag tar mig överallt i byggnaden samt kolla in deras personalaffär där allt kostar mellan 2 och 20kr. Jag köpte en kökshandduk för 5kr från H&M home.

Sedan gick vi igenom lite av det datasystemet jag ska använda mig, hur man lägger upp beställningar och så tog vi några beslut angående några produktprover som ska vara färdiga till jul. Jag har fått en lång lista på beställingar som jag ska "confirma" imorgon. Det blir pang på men det är bra, jag längtar tills jag kan jobbet som rinnande vatten. Imorgon får jag dessutom mitt egna skrivbord och dator. (hur coolt känns inte det då??)

Jag är fortfarande helt chockad att jag har fått mitt drömjobb redan vid 22års ålder!

Förhoppningsvis får jag mitt personalrabattskort imorgon också, då ska det shoppas som aldrig förr.

Jag ringde IKEA idag angående mitt täcke som jag jagat i flera dagar. Det är helt slut och ingen vet när nästa leverans kommer. Humpf! Jag får aldrig bli klar med min master bed i lyx-mansionsstil.

bedrövligt hur folk i London beter sig...


det här är en bild från clapham junction, området där jag bodde!!!

köket har tagit mysighetsfaktorn till en helt ny nivå


carrot


Ugnsgrillade morötter. Blev riktigt bra. Jag har börjat förstå lite hur ugnen/micron fungerar nu.

limone


Idag har jag varit på IKEA för femte gången på en vecka. Jag lämnade tillbaka täcket jag köpt eftersom det var för liten storlek. Och när jag ska köpa rätt så är den sorten slut, så nu har jag fortfarande ingen "master bed". Fick med mig lite andra godsaker dock och det är ju alltid bra. Känns som att jag håller på att bli sjuk, inte bra inför bröllopet om ca 1,5 veckor.


Alla har panik över att gå tillbaka till arbete efter semestern.. själv kan jag fan inte vänta. Imorgon smäller det.

Någon som inte kan säga R öppnade ett Frasses-hamburgarställe i Sollentuna...


det var lite folk på pridefestivalen...


Jag fick armbåga mig fram för att komma tillbaka till inredningsaffären som hade utförsäljning på sina lyxöverkast. Jag slog till på ett, hittade dock ett liknande på Rusta dagen efter. Fast mitt är av riktigt fin kvalitet, som inget annat överkast kan mäta sig med. Se det som en investering.

Jag vet nu hur jag ska få stå och festa på ett flak igen utan att behöva gå om gymnasiet. Gå med i prideparaden!!!

Tanten


Jag och Johanna konstaterade att jag blivit en tant. Lördagskvällen spenderades först med ett kvällsdopp i Rösjön, sedan marmeladkokning och slutligen tända ljus, skorpor (med den nygjorda marmeladen) och "hemligheten". (bok)

Marmeladen är gjord på äpple och kryddad med kanel. Sedan gjorde jag en experimentell variant med chili i. Det blev jäkligt gott. Sött och starkt på samma gång.

Jag har köpt mat för 2000kr på en vecka! Förhoppningsvis har jag nu ett basutbud med råvaror så jag bara behöver toppa upp med enstaka färska livsmedel resten av månaden. Annars blir det dyrt för mig. Den summa pengar jag spenderat på inredning vill jag inte ens tänka på. Jag har kommit upp i ett 5 siffrigt nummer.

Jag tänker dock på att när jag väl får min första feta lön kommer jag inte behöva spendera lika mycket av det.

Jag har köpt världens mest godluktande ljus.


Kokos-och citrongräs.
Jag dör lite varenda gång jag öppnar burken.
Vågar inte ens börja använda det för att jag är livrädd att det ska ta slut.

nam nam


Här förbereds min tigerräkswok... min stekpanna är så liten att man måste steka varenda ingridiens var för sig.

Hälsosamma råvaror i förra "food shopen"

Första användningen av "ugnen". En äppelpaj som blev utsökt tillsammans med lite vaniljsås. Trots att topplagret blev lite brännt och äpplena i botten var råa... jag läste sedan i manualen att formar inte kan vara högre än 3cm... vilket denna är. Får köpa en ny pajform.

Ett annat expriment... hallon-och äppelsorbet.

Jag är en livsnjutare såhär veckan innan jobbstart. Det enda jag gör är att shoppa inredning och exprimenterar i köket.

oj vad bra jag sov i natt

jag antar att dagsljust rum stör mer än vad jag trott.

syjunta


Här sys det gardiner så det står härliga till. Hittills har jag ju sovit med gatlyset och morgonsolen rakt i ansiktet så jag tog tag i problemet, köpte ett tyg som såg tjockare ut i butiken, (helt svartlagt är det inte) men vilken förbättring! Kanske kan jag sova ända fram till 06.00 imorgon.


Jag har ju tidigare i veckan pallat äpplen av familjen Östlundh så tänkte baka en äppelpaj ikväll, men, när jag går till Ica för att köpa mjöl är det slut!!! Jag får ställa mig och koka marmelad istället, det måste nämligen också göras. Jag har lite experimentella idéer så det blir spännande att se hur resultatet blir.

crib


nypallade äpplen


Första frullen i mitt egna crib


1100-kronors antik kandilaber


Myshörnan


Min nya gardin - som inte är färdigsydd, orientaliska rökelse och ljus inne i badrummet.

Livin da dream

Och så var man bosatt i Stockholm. Resan ner gick bra, jag har nu ett SL-kort så jag kan åka runt som en dåre.

Senaste veckan har jag sprungit runt hela Stockholms kommun och konkat hem säckar med inredning och mat till min lya.

Idag ska jag ut på Ekerö och öva att sjunga med kantorn inför bröllopet jag ska sjunga på. Mina stämband är svullna och otränade så jag har tappat hoppet för min prestationsförmåga. Tur att jag har några veckor på mig att komma i form.

Efter det tänkte jag ta en runda på Söder. Vädret här har varit helt sanslöst i veckan så egentligen kanske jag skulle åkt ut i skärgården eller legat på en strand istället för att springa i shoppingcenter och varuhus... fast till helgen blir det uppvilning inför jobbstarten nästa vecka!!!

Hoppas på fortsatt kanonväder.

kram

.


RSS 2.0